woensdag 8 augustus 2012

Nierziekte...

Het was een lange dag gister in het Erasmus MC in Rotterdam. Ik heb meegedaan aan een onderzoek naar een nierziekte die veel voorkomt bij Sjögren patiënten. Tijdens het onderzoek wordt je opgenomen in het ziekenhuis voor één dag. Er wordt bloed en urine van je verzameld en daarna wordt gevraagd om 40 mg Furosemide en 1mg Fludrocortison te slikken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je nieren sneller gaan werken en meer zuur gaan aanmaken (als ik het goed heb). Na het innemen van de medicijnen controleren ze elk uur je urine. Hier uit is te zien of je inderdaad de nierziekte in kwestie hebt of niet. Vanuit Friesland ligt Rotterdam niet echt naast de deur dus je snapt dat de dag lang was. Gelukkig was het erg gezellig. Ik had 3 kamergenoten die ook meededen aan het onderzoek en iemand die ik al een tijdje ken van Twitter kwam langs. Erg leuk!
Aan het einde van de dag werd uitgelegd dat de testresultaten de volgende dag binnen zouden zijn. Zou je voor 12 uur 's middags niet gebeld zijn dan was er niks aan de hand. Als er iets aan de hand was zou je gebeld worden.

Eenmaal thuis heb ik nog wat beelden van de olympische spelen terug gekeken. Het nieuws van Epke Zonderland moest ik natuurlijk ook even op beeld bekijken. Niet lang daarna ben ik naar bed gegaan. Toen ik vanochtend om 10:30 wakker werd dacht ik eigenlijk dat het wel goed zou zitten met die uitslag. Dokters bellen meestal op tijdstippen als 08:00. Maar ik heb mezelf toch iets te snel rijk gerekend. Ik wilde net mijn kleren aantrekken toen ik de telefoon hoorde. Ik rende direct naar de kamer van mijn ouders waar één van onze huistelefoons staat. Daar zag ik op de nummermelder al 'nummer geheim' staan. Nou dan weet je eigenlijk al genoeg... Mijn moeder nam eerder op dan ik en kwam naar boven met een andere telefoon. Gaf hem aan mij met het bericht dat het Rotterdam was. Aan de telefoon was de onderzoeker van gister. Ik blijk de nierziekte te hebben. Er is meteen een telefonische afspraak gemaakt met een internist uit het Erasmus. Die belt mij komende maandag.

Ja en dan staat de tijd toch heel even stil. Ik had er rekening mee gehouden... dacht ik, maar als je het echt hoort schrik je alsnog! Hoe vaak kan dat lijf van mij mij nog in de steek laten? Was er nog niet genoeg gebeurd? Zinnetjes die ik de hele dag door mijn hoofd heb horen gaan.
Wat het allemaal precies inhoud en welke behandeling er volgt weet ik niet zeker. Ik weet op dit moment heel erg weinig. Het enige wat ik weet is dat ik heel graag wil dat ze dit zo goed en zo snel mogelijk met mijn eigen reumatoloog regelen. Ik wil heel graag terug naar 'mijn eigen ziekenhuis'. Er is mijn beloofd dat dat gaat gebeuren.

De rest houden jullie van mij tegoed. Hopelijk weet ik komende maandag meer. Ondertussen maak ik een lijstje met wat vragen voor de internist. Kijken of ik dat via de telefoon goed gecommuniceerd krijg. Ik ben meer van real-life dokters afspraken maar dat is nu even niet anders. Rotterdam is te ver om komende maandag alweer naartoe te gaan. Het is even allemaal afwachten tot die tijd dus...

Liefs Tineke

13 opmerkingen:

Gisella Zuidema zei

Lieverd kan alleen maar armen klommer je heen doen. . HHopelijk weet je maandag meer en kan je zo snel mogelijk naar het UMCG.

Anke de Jong zei

Lieve Tineke,

Wat een tegenslag en een teleurstelling! Ik hoop dat je goede zorg ontvangt en de behandeling goed gaat verlopen. Veel sterkte!

Ger zei

Je lichaam kan je nog zo vaak in de steek laten, als jij jezelf maar niet in de steek laat.
Wij, me, myself and I, en al je (social media) vrienden laten je zeker niet in de steek.
Kop op Tinus. Je kan het.

Karin zei

Weer prijs hè. Ik hoop heel erg voor je dat het deze keer meevalt en dat het met (nog meer) medicijnen op te lossen is.
Knuffel en liefs Karin

Anoniem zei

hoi lieverd

ik snap best dat je zo denkt maar kijk is wat je wel hebt je hebt je hebt je eige huisje ga je daar lekker op richten en druk maken heeft helaas geen zin maar daar ben ik pas na een paar jaar achter gekomen hoor
ik wens je heel veel sterkte en nog gefeliciteerd met je huisje en daar mag je best heel trots op wezen
:) Groetjes van Twitter maatje Femke_Wes

Heldinne zei

Kan je alleen maar veel sterkte wensen. Geweldig stuk weer, je schrijven blijft in elk geval constant!

Anoniem zei

He bah! Wat een akelig nieuws. Ze zijn er dan nu er wel snel bij, ik hoop dat je snel behandeld kan worden in je eigen ziekenhuis want het is gigantisch ver en vermoeiend.
Heel veel sterkte hoor Tineke!
Hartelijke groeten, Alma

Anoniem zei

He Tineke,

Wat vervelend dat dit er nu ook bij komt. Ik zou graag meer willen weten over het onderzoek en de nierziekte, maar ik kan er niets over vinden op de site van het Erasmus. Zou je er nog iets meer over kunnen vertellen, dan kan ik misschien ook meedoen aan het onderzoek.

Alvast bedankt en groetjes

MarJan_ME zei

Lieverd, hier horen gewoon geen woorden meer bij. Verschrikkelijk toch steeds. Hopelijk word je goed te woord gestaan en kunnen ze je "eigen" artsen goed informeren!!!
Liefs Mar

Lobke zei

Hopelijk is deze ziekte, met juiste behandeling wel goed de kop in te drukken... Ik duim voor je! Je bent en blijft eeb bikkel!

Lobke zei

Hopelijk is deze ziekte, met juiste behandeling wel goed de kop in te drukken... Ik duim voor je! Je bent en blijft eeb bikkel!

Anoniem zei

Sterkte, Tineke!

Liefs, José.

Sabine zei

Hmm.. lieve Tineke, het zou wel een (groot?) deel van je huidige klachten kunnen verklaren en hopelijk na behandeling verminderen. Hartstikke dapper dat je aan het onderzoek hebt meegedaan!

Nee, het is geen leuk nieuws. Maar het is wél goed om het nu te weten. Ik duim voor je dat je snel weet waar je aan toe bent en op de juiste plek terecht komt.

Hang in there!